digiTaalvrijwilligersdag
Workshops
1. Aan de slag met creatieve werkvormen
Karlien van den Brink, taalconsulent Taal Doet Meer
In deze interactieve workshop leer je hoe je, zonder lesboek, kunt bouwen aan de taal en het zelfvertrouwen van jouw deelnemers. De tips die worden gegeven en de oefeningen die we doen, kun je direct inzetten in je eigen taallessen: van spelletjes tot samen gedichten maken en van rekenoefeningen tot knip - en plakwerk. Geschikt voor elk taalniveau!
2. Mobiele telefoon als leermiddel
Wendelijn Volbehr, taalconsulent Taal Doet Meer
Op zoek naar inspiratie voor je taalcoaching? Wil je je deelnemers makkelijker laten spreken en soms niet even uit een boekje werken? In deze workshop krijg je tips hoe jij je mobiele telefoon kan gebruiken voor actieve werkvormen. Je ontdekt hoe je geschikt audio‑ en beeldmateriaal gebruikt en je ervaart hoe deelnemers op een speelse manier kunnen oefenen. Ontdek de mogelijkheden van de mobiele telefoon en maak je taalbijeenkomsten nog gevarieerder en persoonlijker!
3. Positieve gezondheid
Carry Northolt en Helen Cramers, Indekerngezond
Positieve Gezondheid is een manier van denken en werken waarbij de focus ligt op veerkracht en op wat iemands leven betekenisvol maakt. Wil je op een leuke en praktische manier kennis maken met Positieve gezondheid? Kom dan naar onze workshop. We gaan het spinnenweb-gespreksdiagram invullen en laten je zien hoe je zelf je gezondheid ervaart. We geven je kort wat ideeën hoe je in gesprek kunt gaan over gezondheid. Vooral kwaliteit van leven en zingeving worden gezien als belangrijke elementen zijn om je gezond te voelen.
4. Interculturele communicatie
Dagmar Willemse
Wat is volgens jou goede communicatie? En wanneer ben je nog op tijd en wanneer ben je echt te laat? Het leren van een nieuwe taal betekent vaak ook het leren van een nieuwe cultuur. Om de cultuur van een ander te begrijpen is het belangrijk je bewust te zijn van je eigen normen en waarden. Je leert ‘de ander’ alleen kennen, wanneer je ook je eigen cultuur onder de loep neemt. Tijdens deze interactieve workshop ga je aan de slag met zowel de ‘eigen’ cultuur als die van ‘de ander’ en vergroot je je kennis over verschillende dimensies waarop culturen van elkaar kunnen verschillen. Dagmar Willemse geeft sinds 2016 met veel enthousiasme NT2-les op verschillende taalscholen. Daarnaast werkt ze als auteur van NT2-lesmethodes voor uitgeverij KleurRijker en geeft ze workshops over interculturele communicatie aan (taal)vrijwilligers.
5. Omgaan met meertalige gezinnen
Sharon Unsworth, taalwetenschapper Radboud Universiteit Nijmegen
Steeds meer kinderen in Utrecht worden meertalig opgevoed: één of beide ouders spreken een andere taal dan het Nederlands en het kind leert Nederlands op de kinderopvang of school. Een kind meertalig opvoeden gaat vaak niet vanzelf. Als je als vrijwilliger bij een meertalig gezin over de vloer komt, krijg je soms vragen waar je de antwoorden niet op weet. Is het beter als ouders zich concentreren op het Nederlands? Zijn drie talen te veel voor één kind? In deze workshop geeft dr. Sharon Unsworth je antwoord op deze vragen. Sharon doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de taalontwikkeling van meertalige kinderen. Ze is ook moeder van twee (meertalige) kinderen. Werk en privé komen samen in haar podcast Kletsheads, een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten en logopedisten.
6. Vinden, benaderen, werven van deelnemers
Marian Janssen, Klasse!
Deze workshop is een vervolg op de inleiding van Marian Janssen. In deze workshop gaat ze dieper in op de methodiek KLASSE!, waarin het vinden, benaderen en werven van deelnemers centraal staat. KLASSE! richt zich op de groep Nederlandstalige laaggeletterde en brengt deze deelnemers minutieus in beeld en inventariseert de leervraag; daarop worden mensen aangesproken.De deelnemer staat centraal. Alle materialen van KLASSE! zijn te vinden op ikwildatleren.nl en gratis te gebruiken.