Activiteiten

Op deze pagina vind je een overzicht van de activiteiten die in het kader van de Week van de Alfabetisering 2018 in Utrecht plaatsvonden. Het overzicht is ook te downloaden als pdf.

Datum en tijd Waar Wat Door wie Voor wie Inhoud
3 september www.Goedleesonderwijs.nl
Leo Fallplantsoen 44
Utrecht
Blog Goedleesonderwijs Voor iedereen Begin september plaatst Goedleesonderwijs een blog op de website waarin laaggeletterdheid onder de aandacht gebracht wordt.
4 september 10:00 tot 12:00 Bibliotheek Hoograven
Smaragdplein 100
Utrecht
Cv-check UWV Werkbedrijf Voor iedereen Twijfel je of je cv sterk genoeg is? Doe dan de cv-check in bibliotheek Hoograven (inloopochtend, afspraak maken is niet nodig). Medewerkers van UWV zijn aanwezig om jouw cv te bekijken. Neem je uitgeprinte cv mee. Of een USB-stick als je cv daarop staat.
4 september 10:00 tot 12:00 Bibliotheek Kanaleneiland
Al-Masoedilaan 188
Utrecht
Pop-up Taalcafé in de wijk Kanaleneiland Taal Doet Meer Voor iedereen Het Taalcafé is een plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Het gaat oom ontmoeten en spreken in de Nederlandse taal. Zo leer je meer over elkaar en oefen je tegelijkertijd de taal.
4 september 19:30 tot 21:30 De Voorkamer
Kanaalstraat 225
Utrecht
Taalcafé in de wijk Lombok Taal Doet Meer Voor iedereen Het wekelijkse Taalcafé is een plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zo ontmoet je elkaar en oefen je de Nederlandse taal op een laagdrempelige manier. Kom vrijblijvend een kijkje nemen en ontdek wat je voor een mede-Utrechter zo snel kan betekenen!
5 september 10:00 tot 12:00 Bibliotheek Zuilen
Zwanenvechtlaan 4
Utrecht
Workshop Hoe vind ik een baan? UWV Werkbedrijf - Team EKNM Voor iedereen Woensdag 5 september ben je van harte welkom in de bibliotheek Zuilen voor de workshop Hoe vind ik een baan? Adviseurs werk van UWV vertellen hoe je in deze tijd vacatures kunt vinden. Na afloop van de workshop kun je zelfstandig via internet op de juiste manier vacatures zoeken.
6 september 10:00 tot 12:30 Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen
Arthur van Schendelstraat 620 Utrecht
Interactieve workshop Gezond inburgeren Pharos Voor taalcoaches, docenten, begeleiders en klantmanagers Voor nieuwkomers is het belangrijk om taalvaardig te worden op het gebied van gezondheid. Kom je beroepsmatig of als vrijwilliger in contact met nieuwkomers of ben je betrokken bij hun inburgering in Nederland, kom dan naar onze workshop Gezond inburgeren. Op verschillende manieren koppelen we onderwerpen die te maken hebben met gezondheidszorg, (zelf)zorg, ziekte, opvoeding en integratie aan taalverwerving en kennis over de Nederlandse samenleving. We gaan in gesprek over de gezondheid van vluchtelingen, en laten zien hoe Gezond inburgeren je kan ondersteunen in de begeleiding van nieuwkomers. Bovendien ontvang je gratis een exemplaar van de module Gezond inburgeren, inclusief een begeleidersinstructie. Er is plaats voor 20 deelnemers. Aanmelden via e.smal@pharos.nl.
6 september 10:00 tot 12:00 De Weide Wereld
in Vleuten-de Meern
Teunisbloemlaan 50
Vleuten
Taalcafé in de wijk Vleuten-de Meern Taal Doet Meer Voor iedereen Het wekelijkse Taalcafé is een plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse taalvrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zo ontmoet je elkaar en oefen je de Nederlandse taal op een laagdrempelige manier. Kom eens langs en ervaar hoe je in korte tijd zoveel voor een mede-Utrechter kan betekenen!
6 september 13:00 tot 15:00 Wijk & co in Overvecht
Schooneggendreef 27
Utrecht
Taalcafé in de wijk Overvecht Taal Doet Meer Voor iedereen Het wekelijkse Taalcafé is een plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zo ontmoet je elkaar en oefen je de Nederlandse taal op een laagdrempelige manier. Kom vrijblijvend een kijkje nemen en ontdek wat je voor een mede-Utrechter zo snel kan betekenen!
7 september 10:00 tot 14:00 Social Impact Factor
Vredenburg 40
Utrecht
Taallunch Stichting Lezen & Schrijven Besloten Een Taallunch met de Partners van de L&S pilot Omdenken vanuit het Perspectief van Laaggeletterden (OPL). Organisaties en Taalambassadeurs die mee hebben gedaan met een OPL-traject gaan met elkaar in gesprek over de trajecten van het afgelopen jaar.
7 september 13:00 tot 17:00 Stadhuisbrug
Stadhuisbrug 1
Utrecht
Pop-up (digi)taalcafé op het Stadhuisbrug Taal Doet Meer Voor iedereen Informatie voor geïnteresseerde (digi)taalvrijwilligers, inspiratie vacature aanbod, gratis ijs en pop-up taalcafé. Ontdek wat je voor een ander kan betekenen. Kom gezellig langs, ontmoet en raak in gesprek met een mede-Utrechter.
7 september 10:00 tot 12:00 Moskee Omar Al Farouq
in Overvecht
Winterboeidreef 2
Utrecht
Taalcafé in de wijk Overvecht Taal Doet Meer Alleen voor vrouwelijke bezoekers Het wekelijkse Taalcafé is een plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse taalvrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Zo ontmoet je elkaar en oefen je de Nederlandse taal op een laagdrempelige manier. Kom eens langs en ervaar hoe je in korte tijd zoveel voor een mede-Utrechter kan betekenen! Let op: deze activiteit is alleen voor vrouwelijke bezoekers.
14 september 15:15 tot 20.00 Het Huis Utrecht
Boorstraat 107
Utrecht
digiTaal vrijwilligersdag Diverse organisaties (Digi)taalvrijwilligers Vlak na de Week van de Alfabetisering, op vrijdag 14 september 2018, organiseren verschillende (digi)taalorganisaties een dag speciaal voor vrijwilligers in Het Huis Utrecht. De (digi)taalvrijwilliger wordt dan flink in het zonnetje gezet en kan deze dag genieten van diverse workshops waaronder interculturele communicatie, tools voor taal en meer! Daarnaast wordt voor lekker eten gezorgd. Leuk, leerzaam en lekker zijn dan ook de woorden die deze dag kenmerken.
16 september 13:00 tot 16:00 Park de Gagel en
Stadsboerderij Gagelsteede Gangesdreef 7
Utrecht
Voorleesfestival Diverse organisaties Overvecht Voor iedereen Park de Gagel en Stadsboerderij Gagelsteede in Overvecht veranderen op 16 september weer tot een waar festivalterrein waar lezen centraal staat. Voor vierde jaar op rij organiseren samenwerkende partijen in de wijk het Voorleesfestival. Dit festival wordt georganiseerd om taal en lezen op positieve manier onder de aandacht te brengen in een wijk waar taalachterstand voorkomt. Tientallen vrijwilligers komen die dag in het park voorlezen aan kinderen en hun ouders. De middag start om 13.00 met muziek van Radio Universum. Hierna is het podium aan de bekende kinderboekenschrijver Ewout Eggink die voorleest uit ‘De avonturen van Knetter en Spetter’. Terwijl de kinderen naar verhalen luisteren, hebben ouders de kans rond te neuzen op de taalmarkt. Hier vind je informatie over cursussen, trainingen en andere activiteiten in Overvecht die te maken hebben met taalontwikkeling.
17 september 19:00 tot 21:00 Trajectum college
Vader Rijndreef 9
Utrecht
Leren lezen Prago Utrecht Overvecht Besloten Leren lezen. Je bent niet de enige die er soms moeite mee heeft. Ook voor anderen kan leren lezen moeilijk zijn. Samen met ervaringsdeskundigen gaan we ervaren dat het ook moeilijk is om gebaren taal en brailleschrift aan te leren. We luisteren naar hun verhaal, stellen vragen en kunnen zelf oefenen.